Szerelem az Élet iránt

2023.03.29

Időszaki kiállítás Herman Lipót utolsó éveirőlÉlettől, szerelemtől duzzadó alakok, buja természet, vallásos, mitikus jelenetek, humoros grafikák és ezernyi naplóbejegyzés. Mindez és még ennél is több, ami Herman Lipót életét és munkásságát megjeleníti.

Lipi bácsi – ahogyan a legtöbben hívták – életszeretete, derűje, humora azonnal fényt csalt a hideg falak közé. Hiszen könyvtárunk nem csak a március közepi nyitással, hanem ezzel párhuzamosan a "Megölellek még egyszer, élet…" című, Herman Lipót halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállításával is megörvendeztette a közönséget. A művész utolsó éveit felölelő tárlat megrendezését hosszas kutató munka előzte meg, amelyet intézményünk munkatársa, Petrovics Éva végzett a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, Archívum és Dokumentációs Központ falai között.

Az összegyűjtött anyagnak köszönhetően egy 6 tablóból és 22 grafikából álló kiállítást tekinthet meg most a gyöngyösi közönség. A tárlatot tovább színesítik azok a rajzokkal, karikatúrákkal kiegészített naplóbejegyzések, amelyek segítségével hű és valós képet kaphatunk arról, amit Herman Lipót megélt, tapasztalt. Mindez személyiségén, érzésein átszűrve tárul fel előttünk. Így szinte már az az érzésünk támad, hogy személyesen is ismertük ezt a nagyszerű, szenvedélytől fűtött és sokat megélt alkotó művészt.

Rajongása persze nemcsak ecsetvonásaiban öltött testet, de a század eleji, bohém világ légkörében is. A Japán kávéház művészasztalának rendszeres vendége volt, mint ahogyan alkotótársai is, akikkel olykor egymáson élcelődve, ám a derűs hangulatot megőrizve osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat, vagy álltak az új törekvések, művészi irányzatok, illetve azok képviselői mellé.

Lipi bácsi az ilyen összejövetelek alkalmával gyakran vette elő naplóját, hogy lejegyezze gondolatait, érzéseit, benyomásait, amelyeket nem ritkán pályatársairól készített karikatúrákkal is kiegészített. A lázas írás eredményeként mintegy hét évszázadot felölelő anyag gyűlt össze, amelynek egy részébe most mi is elmerülhettünk, s melynek köszönhetően ezt a mostani kiállítást életre hívhattuk.

Persze Lipi bácsi alkotásait a művészetkedvelő közönség már régóta élvezheti könyvtárunkban, ám a hagyaték valamennyi darabjának bemutatását, az azokban való elmélyülés lehetőségét az önálló, honlapunkon belül található Herman Lipót oldal tette lehetővé, ahol immár a teljesség igényével kutakodhatunk a művészi alkotások között.

A "Megölellek még egyszer, élet…" című időszaki tárlatnak köszönhetően azonban nemcsak a virtuális térben, hanem az alkotásokat közvetlenül szemlélve is megismerkedhetünk a vidámságot, derűt sugárzó alkotásokkal, vagy merülhetünk el a naplóbejegyzésekben.

Bízunk abban, hogy a most összeállított anyag nemcsak az ide ellátogatók számára enged betekintést egy nagyszerű életmű utolsó évtizedeibe, hanem vándorkiállítás lévén, azok darabjai más intézményekbe is eljutnak majd, hogy minél többen érezhessék át azokat a gondolatokat, amelyeket a művész röviddel halála előtt osztott meg az utókorral:

" S megölellek még egyszer, élet.

Utolsót lendül a karom,

s úgy fonódik be görcsösen,

küllőibe a szent keréknek."


Herman Lipót alkotásai honlapunkon, az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: https://herman-vsvk.hu/


Versus © Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el